Baklavanın İncelikleri

BAKLAVANIN İNCELİKLERİ

Bir çok ulusun mutfağında yer etmiş baklava bir çok ulus tarafından da sahiplenilir. 
Baklavanın gelişim tarihi tutulmadığından bu konu belirsiz olsada bulunan kanıtlar onun Orta Asya Türk kökenli bir tatlı olduğunu göstermektedir. 
Zamanla Topkapı Sarayı'nda bugünkü halini almıştır.


Vrıonis (1971), Deipnosopiste'de belirtilen gastris,
kopte, kopton veya koptoplakos gibi eski Yunan tatlılarını baklava olarak tanımlamıştır ve bunların Bizans tatlısı olduğunu iddia etmiştir. 
Ancak Perry (1994) bu tatlıların baklava olmadığını çünkü bu tatlıların hamur içermediğini göstermiştir. 
Bu tatlılar fındık ve balın karıştırılmasıyla yapılıyordu ve bugünkü pasteli veya helvaya benziyorlardı.
Perry ayrıca ince ekmeğin (yufka) arasına malzemeler koyularak yapılan yemeklerin 
(örn. börek) Türk kökenli olduğunu ve bu tekniğin Orta Asya Türk kökenli olduğunu belirtmiştir. 
Ayrıyeten Osmanlı sultanları her yıl Ramazan'ın 15'inde yeniçerilere tepsiler halinde baklavalar sunuyorlardı ve bu törene Baklava alayı deniyordu. (Wasti 2005)
Baklava'nın kökeninin Süryanilere dayandığı iddia edilse de bu iddiayı destekleyen bir kanıt bulunamamıştır.
Claudia Roden ve Andrew Dalby Osmanlı döneminden önceki Yunan, Arap ve Doğu Roma(Bizans) kaynaklarında baklavadan bahsedilmediğini belirtmişlerdir.
Baklava benzeri bir tatlıya dair ilk kayıtlar Çin Yuan hanedanlığı zamanındaki bir yemek kitabına (1330) dayanır. 
Tarif edilen tatlının ismi güllaçtır ve büyük ihtimalle bugün bildiğimiz güllacı kastetmektedir

Osmanlı'da Baklava 


Halk arasında çok sevilen baklavanın ünü zamanla Osmanlı Sarayı'na kadar uzanmış; bayram, düğün ve özel kutlama sofralarında mutlaka yer almıştır.
Hatta baklava yapımı o kadar ciddiye alınmış ki, 17. yüzyıl sonlarında Saray'da baklava alayı oluşturulmuştur.
Saray’da baklavanın önemi, konaklardaki gibi sadece zenginlik ve ince zevk alameti sayılmasından değil,
aynı zamanda devlet törelerine girmiş olmasındandı. 17. yüzyılın sonlarında veya 18. yüzyılın başlarında ortaya çıkmış olan baklava alayı geleneği,
bunun en belirgin örneğidir. Ramazan ayının ortasında, padişahın askere iltifatı olarak, Saray’dan Yeniçeri Ocağı’na baklava giderdi.
Her on askere bir sini baklava hazırlanır ve Saray mutfağı önünde dizilirdi. 
Silahtar Ağa, bir numaralı yeniçeri olan padişah adına ilk siniyi teslim aldıktan sonra, diğer sinilerin her birini ikişer asker nizami olarak yüklenirdi.
Her bölüğün amirleri önde, baklava sinilerini taşıyanlar arkada, açılan kapılardan dışarı çıkarak kışlalara doğru yürüyüşe geçerlerdi. 

Dünyada Baklava 

Baklavanın çok sevildiği ve yaygın olarak yapıldığı bir yer ise, ABD'nin Teksas eyaletidir. 
Baklava dünyanın bu köşesine Çek Cumhuriyeti'nden gitmiştir.
19. yüzyılda, Teksas'a göç eden Çekler, beraberlerinde baklavayı da götürmüşler.
Böylelikle Teksas Baklavası da literatüre girmiş.
Ayrıca tüm Arap Yarımadası'nda, Kuzey Afrika ülkelerinde, Türk Cumhuriyetlerinde, 
Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Hindistan, Afganistan ve Ermenistan'da sevilen tatlılar arasındadır. 

Gaziantep ve Baklava 


Baklava, Türk mutfağının en meşhur ve en beğenilen tatlılarından biridir.
Özellikle çok ünlü olan Gaziantep baklavası, kırk kat yufka ile yapılır. 

Baklava Çeşitleri 

•Fıstıklı Baklava 
•Fıstıklı Kuru Baklava 
•Cevizli Baklava 
•Kaymaklı Baklava 
•Sütlü Nuriye Baklavası 
•Fıstıklı Şöbiyet 
•Fıstıklı Saray Sarması 

Yazar: Halil İbrahim Kınacı



0 yorum: