KORKU FİLMLERİ

                    KORKU FİLMLERİ






     Korku filmleri izleyicilerde, dehşet, terör veya tiksinti uyandırmak amacıyla kurgulanan bir film türüdür.
     Korku filmlerinin konusunu gündelik hayata sızan ve bazen doğa üstü şekillerde ortaya çıkan şeytani güçler, olaylar ya da karakterler oluşturur. 
Korku filmkarakterleri vampirler, zombiler, canavarlar, hayaletler, seri katiller,cinler,ruhlar ya da korku uyandıran bilinmezler içerir.  II. Dünya Savaşı sonrası korku filmleri ise, bundan farklı olarak, yaşamda güvensizlik yaratan şeylerden esinlenmiş ve üç farklı korku filmi alt türünün doğmasına yol açmıştır: kişilik korkusu, kıyamet korkusu ve şeytani güçler korkusu filmleri.
   Korku filmleri açık şiddet içermelerinden ötürü eleştirilmiş  ve eleştirmenler tarafından uzun bir süre ciddiye alınmamıştır. Bununla birlikte, bazı ünlü yapımcı ve yönetmenlerin bu türde filmler çekmeleri ile birlikte; çoğunluk izleyicinin dikkatini bu kategoriye çekmiştir. Bazı korku filmleri bilim kurgu, fantezi, kara komedi ve gerilim türlerinden birtakım unsurları da bünyesinde barındırmaktadır.
    Ülkemiz de korku filmleri 2000’li yıllardan sonra tam anlamıyla kendini göstermiş ve hakettiği yere ulaşmıştır.Türk korku filmleri Hasan Karacadağ,Arkın Aktaç ve Özgür Bakar başta olmak üzere bir çok yönetmen ve senarist sayesinde hem ülkemiz de hem de ülkemiz sınırları dışında ses getirecek şekilde yükselmiştir. Ses getirmesinde ki en büyük etken dünya çapında hiçbir film türünde bulunmayan “cinlerin” konu olarak ele alınması korku severler tarafından ilgi odağı olmuş ve senaristlerimizin kıvrak zekası ve bilgileriyle daha çok korku hazzı yaşatmak için gittikçe katmanlandırılmıştır.Yani Türk yapımı filmlerinde dünya çapında etki  edebileceğini geçte olsa gösterilmiştir.
     Ülkemizde yapılan korku filmleri aksine dünya çapındaki korku filmlerinin tarihi çok daha eskiye dayanmaktadır.


     Nitekim Fede Alverez’in Evil Dead filmi: Bir grup gencin uyuşturucu bağımlısı arkadaşlarını tedavi etmek amaçlı ormanlık alanda yaptıkları kamp sırasında başlarına gelen doğa üstü şeytani bi gücün vücutlarını ele geçirmesini ve kurtuluş çabalarını gözler önüne seren kaliteli bir korku filmidir.Wes Craven tarafından yazılan ve yönetilen Elm Sokağında Kabus: Ana okulunda görev yapan Fredy’nin çocukları taciz etmesi sonucunda veliler tarafından okulda yakılarak öldürülen Fredy’nin lanetli ruhunun kendini öldüren velilere ve çocuklarına uykularında musallat olmasıyla başlayan ve bir çok kez devam serisi yapılan ve yüksek ölçekli ses getiren başarılı filmlerden biridir. Don Mancini’nin kaleminden çıkan Katil Bebek Chucky: Kurgusal baş karakterdir. Chucky insan bedenindeki ruhunu oyuncak bir bebeğe aktarmış bir seri katildir. Chucky, popüler kültürde en çok bilinen korku filmlerindendir eski yapım olmasına rağmen günümüzde de izlenebilecek kaliteye sahiptir.
   Korku filmlerinin günlük hayata girmesi ile belli bir korku sever kitlesi oluşmuştur.Bu kitlenin oluşumu ile senaristler korku izleyicilerine daha fazla haz vermek için sınırları zorlamaya devam etmektedir.

                              

Yazan: Müge CERİT

1 yorum: